lunes, 23 de julio de 2012

"CRONICA D'UNA REBORDONIDA FESTA RENAIXENTISTA"

Amb disset anyets,i sense esperarse a fer la majoria d’edat,lo Renaixement, la gran festa d’estiu tortosina de la cerveza,s’ens ha fet gran,va triar per tal aconteixement la mateixa semana en que la “prima de riesgo” s’enfilaba “hasta el infinito y mucho mas”,els dies en quel gobern d’en Mariano Ruina-joy,pegant pals de ceg signaba un pla de xoc economic,amb putjada d’IVA inclosa,que mes pareixia l’anunci de l’instauracio de la guillotina…Be,de fet es una tallada de caps encoberta,per a tot allo que tingue de vore amb el mon de la cultura,aquella que tant estimen els mandamassos peperos. En fi,que sense respectar res,l’invent d’en Ramónet Cardus,va demanar d’emanciparse dels seus pares,de la societat tortosina en general,per les mateixes feches que l’inclit Ortega Cano,torero de tercera,cartagenero de naixement i viduo de la “mas grande” (Rocio Jurado) anunciaba que seria pare per primera vegada… Si,ja se que te dos fills,pero son adoptats,i de sobre l’han sortit una mica “rebordonits” que es la paraula que utiliza la meu familia “política” de Castelló,per referirse a un que renega d’ella,o de la seva identitat.
Divendres renaixentiste,sense vulguer,vaig trobarme,metres sopaba al Calvari del barri de Santa Clara,al mig d’un grup de dones,mares joves amb fills adolescents,que com a xicueles jugaben amb els seus movils de darrera generacio i discutien de la situacio actual,axi vaig puguer assabentarme,mentres una li ensenyaba a l’altra a wuasapear,de l’alarma social que s’habia creat a Tortosa,pel troç de xiringuito,o taberna,que hi habien montat a la Plaça del Paiolet gent molt propera al director de la Festa,i com ell, en vivo y en directo,s’habia cuidat del muntage i desmuntatge d’aquests,Totes van preguntar qui pagaría allo,totes van respodre: Pos natros!
Va ser molt comentada tambe,unes a favor,i d’altres en contra,la xiulada dels indignats que van rebre les autoritats el dia de l’inaguracio dela Festa, “pos jo no ho veig be”,va dir una mentres li fea una foto a Pedrito,lo nebot de l’Avelíno que aquella nit ens fea de cambrer. “Tu no ho veus be,per que a tu les retallalles,ara mateix,te resbalen,pero ja t’ho contare,cuan al Setembre, haigues de pagar per un ou del teu home,els llibres de ta filla,i el dia de dema haigues de vendre lo cotxe per pagar la matricula d’ella a l’Universitat…. si es que el dia de dema encara queden Mestres! Quan es te de protestar,no es mira,on son,ni que fan!
Aixi van estar una bona estona,fins que el delicios pollatre i l’insuperable escalibada preparada pels veins,les van fer callar. Cardona!cridar un dels marits,assenyalant al President de l’Associasio de veins.“Pos no estaba anunciada una actuacio per les deu de la nit…? Conta que son les onze!  Les dones van exclatar a riure. “Calleu,calleu (diu una d’elles) que el meu home ha descobert les aplicacions de l’IPhone,i gracies a elles s’estalviat l’euro i mig que costa el triptic de tots els anys,sembla ser,que amb lo que traguesen venent el que altres anys era gratuit,volien pagar a l’informatic que los ha fet lo programa per que aquests es pugue descarregar a totes les pijades que hi han la mercat informatic,el que no se que faran amb el munt de Programes de la Festa,que ni han venut,ni han donat? Pos jo tinc la solutzio, que fiquen a un quans dels nois d’en Mingo a pasarli un ratlla de Tipex sobre l’any 2012,i els reutilitzen per l’any que ve!
Mes d’una vegada,he afirmat que lo Director de la Festa,(el chicoparatodo) l’inefable Domenico Tomas es un noi que em cau be,que fariem els que ens dediquem a criticarlo tot,si no tinguesem personatges com ell,i mes ara que ens hem quedat sense Josep Borrell,el seu nemesi, l’anima de la Setmana Santa? Pos be,Domenico a lograt el que molts sonmiaben i no van puguer fer realitat,convertir una festeta,en la que ens visitaben molts grups de fora,en un negoci redó,en la que el se lo guisa y el se lo come,pero a costa de que? A costa de fer pagar per tot,algu ha vists aquest any la Plaça de l’Abssis de bades? De pasar olimpicament d’aquells que la van putjar sense demanar res a cambi.Ha omplert tots els carrers de xiringuitos de gent forastera,tots pagant trinco tranco,i els ha anomenat Taulell al Carrer,i als comerciants d’aquí,els que posiblement pasat dema baixaran la reixa per sempre mes,els ha ignorat.Viu tant la Festa,que no deixa que ningu li xafe allo que éll creu de la seva propietat,patint pobret,la Sindrome Dama Dama,(vol ser la novia a la boda i el mort a l’enterro) es per aixo de l’estupida polémica que no la deixat dormir aquests dies,els pérfidos sociates van engalanar la seva seu del carrer Ample,casa natal d’en Gil de Federich,amb la col.laboracio dels veins, i homenatjar aixi,amb exposicio i concerts,al beato en el 310 aniversari del seu neixement,i es clar,com aquesta efemérides no la tenia a l’agenda,agafar un cabreig,digne de crio malcriat…!

En fi,no se quin rumb agafara la festa en propers anys,una pena que la crisi que ens ofega no puguer fer realitat aquell sonni del mestre Cardus, pero estic segur que si Marino Ruina-joy ens trau de la miseria,Tomaset ens construirá a la Xiquina “Port Dominguet”,una mena de parc tematic,amb la novetat de l’atraccio “Shamxufa”,una montanya rusa renaixentista,on per puguer treballar a ella sols caldra porta lo carnet del partit de rodillo,a mes d’una estampeta amb la seva imatge i sapiguer adorarlo (o fer la pilota) com a un princep renaixentiste…
Anomenar l’obra de Nicolas Maquiavelo en aquest cas,seria molt agosserat,a mes de rebordonit!




20 comentarios:

  1. ....en el 2005 fue mi primer año de Renaiximent en Tortosa,y he visto año tras año la decadencia Artistica y de calidad musical del evento y como no la ascendencia de jerarkia del tal Dominguo,primero de abanderado.... y luego cuando empecé a verle mucho con mobil ya me dije para mis adentros, este noi fará carrera ....y si, no me equivoké.Los primeros Renaiximent era una gozada ver tantos grupos y tantos diferentes instrumentos de la epoca...ahora todo son grallas y tambores (no tengo nada en contra de la Gralla , me siguen gustando 3 discos de la C.E. Dharma).Bueno actualmente la Festa principalmente es comer y beber...-.incluso para algunos Tortosinos ,como una esperiencia religiosa,se atreven a comer su primer Kebap...(a escondidas entre toldos ,y paja,per lo ke dirán los del terreno).Tortosa se transforma y no la reconozco (parece la escena de la orgia colectiva de la peli EL PERFUME). Solo por esto ya vale la pena lo RENAIXIMENT TORTOSI.Bueno Siñó REgido de FESTES ,ke sepas ke hay más instrumentos aparte de la gralla i lo timbal....busca en la Wipipedia y ves preparente per lo 2013...JOSE ER MIRANDA.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Y te diran:Que es eso de la Wikipedia,una marca de Whisky?

      Eliminar
  2. les festes de tortosa, van ser tota la vida, les festes de la CINTA,amb el parc teodor gonzalez,amb les seves atraccions, com a principal escenari,la barra del club de rem, els correfocs, actes al riu,concerts,els focs artificials que senyalavem la fí de les festes.una setmana de sentir-nos orgullosos de ser tortosins.tot allò ja és història.ara volem fer un gran "circo" que dura dos dies,i que tot l´any el tenim que pagar. aquestes festes hem semblen que son per a amagar la realitat, per fer-nos vore el que volen.mestrentan tene al poble distret. es com si li dones un caramel a un xiquet per què no plori.es dedica més temps a estos "dos dies" de festa, que al verdader problema que hi ha, però menstrestant hi han que viuen bé d´aquesta història que ens han venut.si dediquèssin este temps i estos diners a escoltar persona per persona els problemes que tenen i com millorar la qualitat de vida dels tortosins, pot ser estariem més orgullosos de la ciutat i dels qui la governen-

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aviam toni, això de "tota la vida" depèn de qui parléssem.
      Algun dia van començar les de la Cinta, i darrera hi ha una manipulació històrica de l'església per vendre-nos lo que llavors tant se venia, miracles i devocions, que enriquien la pròpia església i fomentaven una mena determinada de cultura interessada.
      El circ si que és una festa antiga, el que, pos així li va. Nous espectacles, ni que tinguen gust a vell, sempre son interessants per adaptar el "circ".
      El que, potser s'ha de mantenir un ànim, quelcom que les faci autèntiques i no una fotocòpia.
      Les festes de la Cinta s'estan morint igual que s'està morint l'església, s'estan morint els associacionismes amb base franquista, o com les discoteques del club de Rem s'han mort.
      No oblidem, però, que dintre de la festa del Renaixement hi era l'esperit comercial i turístic. Encara que això ja sabem que o bé de baixa, o bé ni s'ha acabat d'instal·lar.
      Tres festes hi ha a Tortosa
      que llueixen més que el Sol
      La Fira, la Cinta i el 18 de Juliol.
      Disculpeu volia dir el Renaixement. Total, no ve d'un pam.
      Gràcies a "Zona de Fumadors" per l'acollida i les veritats més maquiavèl·liques.

      Eliminar
    2. Tres festes,i lo demes son ximpleries!!!!!

      Eliminar
  3. sopar al calvari sota el YUGO Y LAS FLECHAS, jajaja, vau cantar el cara al sol en cardona u ke..... bon profit

    ResponderEliminar
  4. pauet, si tot es mort, tot té una data de caducitat, tot son modes passajeres, tens raó, un punt al teu favor.les festes del renaixement porten turisme i es dona a conèixer la ciutat, però ja que fem el esforç de fer estes festes que les paguem tot l´any, al meu entrendre tindrien que durar una setmana,pot ser hi han inconvenients, però per dos dies es massa esforç.per exemple si els sants fermins durèssin un cap de setmana, segur que ni es coneixerien.quin problema pot haver si el pròxim any ho fem durar més dies?????

    ResponderEliminar
  5. Es veritat,vaig menjar Kebat al descobert d'una cantonada de Remolins,sota el Yugo y la Flechas del Calvari un manific pollastre,pero ningu m'ha contat res l'absencia,la significativa absencia dels Quicos a la "cabalgata fin de fiesta"!
    Algu sap algo!!!!!!!

    ResponderEliminar
  6. T'has deixat parlar de l'absencia dels "abanderats" no dels italians,que no venen desde que Domingo els va copiar,parlo dels de Tortosa,protagonistes del cupó de l'ONCE,t'has deixat tambe l'absencia de la gent de Le Puy...que pasa amb Domingo,te por que els fasen ombra?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Amb tot el que m'he deixat,tinc per un altra "entrada"
      Gracies anonimo!

      Eliminar
  7. M'ho sembla només a mi, o per a menjar als xiringuitos del Renaixement et fotien unes clatellades que et feien anar de canto? Ració de pop, ració de criollo ( una espècie de llonganissa), un aigua,una cervesa i ració de pa, 25 euros. T'ho havies de portar tu fent equilibris i sentar-te apretadet i compartint amb més gent una taula que pobra demanava la jubilació a crits, i uns bancs que necessitaven estar apuntalats, com el sistema financer espanyol. El pop i el criollo estaven bons, i entenc que són dies on passa molta gent i no pots demanar comoditats, però, 25 euros pel que us he dit? El proper Renaixement, una volteta pel casc antic i a l'hora de sopar, cap algun restaurant xinès on et dónen el triple de menjar.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Oscar tens tota la rao,alguns han arribat aquest dies, a pensar que eren els Bulli del Renaixement,ho dic pel "bullicio" de gent que es deixa pendre el pel!

      Eliminar
  8. Realment hi han tantes coses a la festa que no son de rebut. Bé de rebut si, perque poc a poc ens passaran factura de tot per a poder omplir-se les butxaues mes d'un i d'una. Per la meua part puc comentar diferents coses que he observat sobre la festa aquest any, a part de pobra, (cosa que sabem tots), falta de rigor, etc... he vist actes on nomes faltaba la inquisició. Han faltat moltes coses i han sobrat moltes altres, com la soberbia per part del procurador en cap i el procurador de la festa, entre d'altres participants, directors i familiars que se reparteixen el pastel. El moment de l'acte inaugural on la gent cridaba en contra de les retallades i es queixaba de manera tranquila va fer que el cap i les esquenes d'alguns procuradors que lluien des del balcó el seu trionf estesen rigides i amb el cap i la mirada impasiva, amenaçant, xulesca, prepotent. Nomes els va faltar escupir als que des de la plaça miraven i dir-los que aquell xiringuito no es del poble sino d'ells. M'ha recordat al TITANIC, la lluita de classes i com no a la epoca en que Tortosa reviu l'esplendor d'una ciutat al SXVI, efectivament tenim que felicitar-los per aquest fet, fer-mos sentir que ells son els que manen. Podeu observar als 20 primers segons del seguent video el que dic:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vlxu26W52nI#!

    Aquest es un dels aspectes de la festa i això nomes va ser el toc de sortida d'un mun d'actes d'igual caire. Per comentar de manera ràpida podriem dir que aquest any La Festa a contat en diferents "mercadillos" i ho dic be, perque podies veure Bosses xineses, dolços químics, tavernes dels pernils i excés de taules de fórmica, i un llarg etc . suposo que es perque s'havien d'omplir carrers i places ja que no hi han grups ni animació dins del pressupost quina millor manera d'oferir mes mercadillo que mai possant tota la ciutat de parades de gent de fora, i ara que la gent no te un duro, es el millor moment per a potenciar i fer que la gent compre de valent, això si també pujant les taxes a comerciants i paradistes i tot el referent a les tavernes i gent que es monta el seu xiringuito de manera legal i decorant tot per a intentar fer 4 duros.
    En quan a la part artística de la festa la podriem definir com a inexistent o de molt baixa qualitat comparat amb altres anys, això si de molts dels espectacles, però no de tots, els pocs Francesos que ens han visitat aquest any, al igual que un grup d'Europa de l'est i algun grup local i poc mes queden fora d'aquesta qualificació, els italians...uy perdó si fa quasibe X segles que no venen, al igual que els campaments dels Alemanys que estaven sempre als jardins del princep i un llarg etc.. nomes existeixen abanderats i abanderadets, i gent amateur de l'escola municipal de teatre, potser el proper any es monten ells també un campament i es possen a estudiar alemà o francès per a poder recordar aquells temps en que teniem gent del resto d'Europa compartint i fent mes bonica, gran i poderosa la nostra festa. Per altra banda i parlant de l'Escola Municipal de teatre me venen al cap varios dubtes, es extrany que es cobre entrada per als espectacles que organitza la propia ciutat en la seva gent no? Si es algo municipal i els actors no cobren, perque si no es així suposo que estaran donats d'alta i pagaran els seus tributs, de tota manera...qui recauda aquests diners? Son un mun de dubtes i preguntes que com a ciutadà hem faig, però ben lluny de questionar els seus actes i actituds sino volem que ens envien a la inquisició i ens cremin com a bruixes a la foguera per parlar massa, això si.. al SXXI hi han coses que no es poden permetre i que a través de les urnes s'haurien de reflexar. Be, esperem que si això passa, el procurador de la festa no cambie de partit politic una vegada més "Com sol fer de manera habitual", ja que això dels colors polítics per a ell son com els trast de defensa de la ciutat, un de cada color.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Home anònim! Gracies per recollir la meva frase de les "bosses xineses, dolços químics, tavernes dels pernils i excés de taules de fórmica" escrita a Lamarfanta. Fins i tot m'he cregut que en un "arrebat" havia escrit jo el comentari sense recordar-me'n. ;-)
      Hi ha coses fetes amb cura i coses fetes a "lo estandart civilitzador".
      I clar, els vertaders artesans i pobres curosos estan rebutjats de mena pel gloriós partit dominic. Dic lo de dominic per la Inquisició, ja que suposo tots sabem que va ser aquesta ordre ultra-catòlica la que va reblar tota mena de dissidents de l'ortodoncia romana.
      Trobo molt bé que es potencien valors locals i artistes locals, també del territori. I això s'ha de fer no menyspreant-los i donant-los-hi suport tot l'any.
      L'excés de valor recaptatòri d'aquesta casa de gorres de procuradors, és que els hi ve de mena, ve a ser com una malaltia genètica "botiguerisme endèmic".
      Bon argumentari amic anònim! Jo no tinc barret, però, em trec la gorra de "Fertiberia".

      Eliminar
  9. Amic "anonimo" gracies per haberme fet la segona part de l'entrada,o escriure tot allo que no vaig puguer(o,vulguer)ficar.Chapeau,que dieun els d'Hollande!

    ResponderEliminar
  10. una de les opinions que he rescatat de la gent que ho va visitar va ser , que normalment els altres anys pels carrers del renaixement,veies molta més gent fen actuacions i que este any ni havien poques actuacions, però si que hem va dir que a la plaça de l, ajuntament van fer tres actes , amb totes les cadires incloses.osigui es van esforçar més en donar presència a lajuntament que als carrers del renaixement. es clar aixì agafen més importància els nostres senyors feudals. hem pregunto si a les cadires de la plaça de l, ajuntament estaven hi havia un escrit amb el nom d, ilustres tortosins i el logotip de l´empresa que tenen..

    ResponderEliminar
  11. Jo el que puc dir es que a la inauguració vaig veure un exdirigent convergent ( sense càrrec institucional ) i que li agraden els animals, que després d'un bon rato que anava la cosa va sentar-se a la segona fila d'autoritats.
    Per cert, a mi també em va estranyar llegir la referència de les Bosses xineses etc que ja havia llegit textualment a un altre lloc que no recordava. Vaog pensar, o és el mateix o transmissió ( exacta ) de pensament.

    ResponderEliminar
  12. jo el que trobo a faltar en aquesta festa es la SANTA INQUISSICIO. Domingo de gran inquisidor seria el personatge perfecte

    ResponderEliminar
  13. es lamentable...com per aquelles cosses de la vida...algu que va tenir una idea prou bona,la de montar la festa del Renaixement...que va contar amb el suport dels Tortosins (cosa molt rara,que s'unissin per tal de donar vida a un projecte en comu) i gent de les Terres de l'Ebre...que apart de divulgar la nostra cultura,historia i fets...enriquia les arques de molts comerciants...que donava vida a aquesta ciutat cada cop mes decrepita i sutmisa... en fi...que tal com deia la canço de la Cia.Electrica Dharma...la gent vol viure en pau i a quatre desgraciats...no els hi dona la gana...son uns fills...-- ...---- acabats... i encara mes..per la falta de memoria que s'evidencia a Tortosa en el moment d'escollir els representants municipals que "haurien" de defensar al poble que els ha escollit....tal com comencava... lamentable... i fastigos....

    ResponderEliminar